Orasul Predeal este cu adevarat o oaza de liniste, dar si o locatie de top pentru sporturi si activitati outdoor, ce a devenit un resort popular atat in randul turistilor de pretutindeni, cat si al celor din Romania.
Daca vrei sa descoperi natura in toata splendoarea ei in orice anotimp, retrage-te in peisajul montan salbatic, sau in orasele din proximitate, cu un aer de citadela, cum ar fi Brasov, Sinaia sau Rasnov si bucura-te de un sejur de vis.
Numele Predeal provine din slava, si inseamna granita sau limita, fiind cel mai inalt oras din Romania. Situat pe Valea Prahovei, orasul a devenit o atractie turistica in sine pentru gama variata de activitati si destinatii de vizitat, atat in cazul sporturilor de iarna, cu partii de ski, cat si pe timpul verii, pentru traseele montane.
Partiile pentru avansati si incepatori, dar si cele cu zapada artificiala, constituie o adevarata atractie in sezonul rece. Daca vrei sa inveti sa schiezi, sa te dai cu snowboardul, sa-ti amintesti de zilele copilariei cand te dadeai cu sania, poti sa le traiesti pe toate aici. Seara poti opta pentru o cazare in Predeal care sa-ti aduca linistea si caldura de care ai nevoie, si sa savurezi o cana cu vin fiert aromat in Pensiunea Hilltop.
Fiecare destinatie poate deveni un loc de aventura sau de recreere, in functie de scopul sejurului tau. Fie ca vii cu prietenii, familia, sau vrei sa-ti iei persoana iubita intr-o excursie in care sa va bucurati de spiritul viu al oraselor rustice si de aerul proaspat de munte, in Predeal poti sa gasesti cate o destinatie pentru orice iti doresti. Ia-ti bagajele si vino sa vezi:
La poalele padurii de la Muntele Clabucet s-a construit Schitul Predeal, avand drept ocrotitor pe Sfantul Ierarh Nicolae. Acest schit a ajuns treptat manastire, pornind de la constructii manuale cu 3 chilii de lemn. Linistea locului si a muntelui de langa el a atras aici mai multi vizitatori. Initial, accesul spre manastire, se facea pe carari inguste si era un traseu sinuos, care amintea de calea curatarii spirituale si de telul propus. Manastirea dateaza inca din anul 1744, fiind printre obiectivele ecumenice de pe Valea Prahovei, alaturi de manastirile de la Caraiman, Sinaia, Cornu sau Schitul Sfanta Ana.
Aceasta este imbracata cu fresca murala valoroasa si pastreaza munca localnicilor si dedicarea celor care au lucrat la fatada ei si la interiorul pictat manual. La zidirea bisericii s-a folosit piatra locala, de pe masivul Caraiman. Arhitectura este de inspiratie bizantina, fiind prevazuta cu micute abside si turla ce pastreaza stilul medieval.
Acest edificiu laic a fost reparat de-a lungul anilor si a ramas un salas de cult in care timpul sta in loc, in care florile si natura prind viata, si-n care se aud doar cantarile bisericesti si zumzetul padurii.
Pestera de Gheata e una din cele mai populare atractii, care pastreaza ecosistemul natural, intr-un sir fascinant de stalactite si stalagmite albe.
Pestera cu turturi de un alb prelung s-a dezvoltat pe o fisura verticala in blocul de calcar si are circa 50 metri lungime. Traseul in stanca se ingusteaza, fiind accesibil accesul doar unei persoane pe rand. Daca vrei sa vizitezi aceasta pestera, trebuie sa stii ca zona joasa pesterii pastreaza in interior temperaturi scazute tot timpul anului, chiar si zapada, de unde ii vine si denumirea. Aceasta destinatie este un prilej de bucuriei pentru tine daca vrei sa vizitezi, dar si daca esti pasionat de catarari.
Stancile de aici sunt unul dintre locurile favorite ale iubitorilor de bouldering. Traseul montan este unul abrupt si spectaculos cu numeroase microforme carstice, fiind cunoscut sub numele de Prapastia Ursilor.
Canionul 7 scari a devenit o atractie perfecta atat pentru cei neinitiati in catarari si drumetii, cat si pentru cei care practica sporturi montane. Este practic un labirint intre stanci si cascade, in linistea padurii.
Canionul in stanca este practic opera naturii si a felului in care apa a sapat si si-a croit drumul. Traseul este amenjat, iar daca te pasioneaza senzatiile tari, poti incerca sa te dai cu tiroliana. Paraul 7 Scari din Muntii Piatra Mare a creat acest spectacol carstic de-a lungul anilor, iar scarile te ajuta sa urci in amonte pe acest parau, care formeaza 7 trepte. Cea mai inalta este de 15 metri inaltime, unde sunt si cele mai spectaculoase cascade.
Traseul consta in parcurgerea a 3 km prin padure din Timisu de Jos in urcare usoara pe un traseu amenajat si marcat cu Banda Galbena. Daca vrei sa inspiri aerul racoros din padure, aici este destinatia ta.
Traseul Timisu de sus- Cascada Tamina este evadarea ta in natura. Traseul forestier se continua cu o insiruire de cascade spectaculoase. Cascada Tamina este de fapt un sir de 5 cascade pe aproximativ 100 m, in care cea mai mare dintre ele, are o cadere de aproape 10 m. Acest drum este intr-un un canion ce a rezultat din saparea tavanului unei pesteri erodate de paraul Piatra Mica. Canionul este o invitatie la descoperirea spiritului de copil curios si poate fi strabatut cu ajutorul catorva scari metalice, pe care poti sa le parcurci si sa te bucuri de peisajul unic.
In jos, te asteapta o panorama gata sa te rasplateasca pentru efortul depus: muntii Piatra Mare! Dupa ce parcurgi traseul si iesi din canion, muntele se deschide intr-un traseu forestier ce abunda in vegetatie si copaci ce pastreaza vie povestea locului.
Daca iti place muntele si vrei sa te contopesti cu frumusetea naturii vara, sau in zilele colorate de toamna, iti recomandam o iesire de tracking sau hiking. Cele mai populare trasee sunt:
- Predeal - Cabana Trei Brazi – Cabana Poiana Secuilor - Timisu De Sus - Predeal (marcaj banda galbena);
- Paraul Rece - Cabana Trei Brazi - Cheile Rasnovului - Dealul cu Mesteacan - Paraul Rece (marcaj cruce albastra);
- Predeal -Cabana Trei Brazi - Cabana poiana Secuilor - Spinarea Calului - Poiana Trei Fetite - Cabana Cristianul Mare (marcaj banda galbena);
- Predeal - Paraul Rece - Cabana Trei Brazi - Predeal (marcaj cruce albastra);
- Paraul Rece - Cabana Cheia - Cheile Rasnovului - Paraul Rece (DN 73A si marcaj triunghi galben);
- Predeal - Galma Mare - Valea Rasnoavei - Varful Fitifoiu - Predeal (marcaj crucea albastra);
- Predeal - Cabana Diham -Valea Leucii - Predeal (marcaje punct rosu, dunga rosie);
- Timisu de Sus - Cascada Tamina -Varful Piatra Mare (marcaj banda albastra);
- Cabana Dambul Morii - Cheile Șapte Scari - Fosta Cabana Piatra Mare (marcaj banda galbena);
- Cabana Cioplea - Șaua Pietricica - Poiana Stanei din Pietricica - Varful Piatra Mare - Fosta Cabana Piatra Mare (marcaj punct albastru);
- Cabana Cioplea - Poiana Polistoaca - Cabana Susai (marcaj cruce rosie);
- Predeal - Fosta Cabana Clabucet Plecare - Cabana Garbova - Azuga - Predeal (marcaj triunghi albastru).
Alege zona de confort din cele 15 camere moderne si cozy, in care sa-ti petreci sejurul si bucura-te de un spectacol de vis, ori de cate ori privesti pe geamul camerei tale.
Confortul tau in camere duble cu balcon si paturi twin.
Camerele sunt foarte generoase, au o suprafata de 20m², permit integrarea si unui pat suplimentar, daca ai nevoie pentru copilul tau, si sunt utilate complet, cu frigider si TV.
Baile sunt prevazute cu cada sau dus, in functie de preferinte, ca tu sa ai un spatiu optim.
Spatiul tau personalizat cu camere duble cu balcon, pat matrimonial. Suntem gata pentru relaxarea ta cu un pat dublu si foarte confortabile, ca sa ai un loc personalizat pe nevoile tale. Camerele armonioase, de 20m², sunt dotate cu electrocasnice utile, cum ar fi frigider, televizor Led. Poti opta pentru cada sau dus, si sa te bucuri de seri relaxante.
Rasfatul tau incepe in noile camere duble cu balcon, pat matrimonial sau paturi twin, cu panorama asupra orasului si a muntilor Bucegi. Aceste camere cu vedere sunt preferatele clientilor, avand si o suprafata de 20m². Beneficiezi de frigider, TV si de o baie spatioasa, in care sa-ti inchei serile.